Світ професій ми вивчаєм – шлях в майбутнє відшукаєм!

Професіограми





Лікар   (професіограма)



Найменування професії                                                                       лікар
Код професії                                                                                         2221
Домінуючий спосіб мислення                                                        адаптація - аналіз
Базове навчання                                                                       вищі навчальні заклади
Професійна область                                                        охорона здоров'я,медицина
Міжособистісна взаємодія                                                               людина-людина
Домінуючий інтерес                                                                          дослідницький
Додатковий інтерес                                                                           соціальний
Умови роботи                                                        у приміщенні і поза риміщенням,
                                                                                                                  мобільний

Домінуючі види діяльності:
виявлення причин різних захворювань; надання своєчасної планової й екстреної медичної допомоги; діагностика і лікування хворих стаціонарно (у лікарнях) і амбулаторно (наприклад, у поліклініках); здійснення реабілітаційних і профілактичних заходів; упровадження нових препаратів і лікарських засобів;
здійснення санітарно-просвітньої роботи серед населення; здійснення пропаганди, спрямованої на боротьбу з наркотиками, алкоголізмом, палінням;  надання допомоги при формуванні здорового способу життя; розробка і впровадження нових методів діагностики і лікування різних захворювань.
Якості, що забезпечують успішність виконання професійної діяльності:
Здібності:  високий рівень розвитку довільної уваги (здатність знайти навіть незначні прояви симптомів захворювання);  добре розвита словесно-логічна довгострокова пам'ять (здатність у потрібний момент надати своєчасну медичну допомогу, порекомендувати лікарський засіб, необхідний для даного захворювання); здатність аналізувати факти і логічно мислити;  ручна спритність при проведенні різних лікувальних процедур;  швидкість реакції;  психоемоційна стабільність і здатність переносити великі фізичні навантаження;  вербальні здібності (уміння грамотно й у той же час доступно для пацієнта викладати свої думки).
Особистісні якості, інтереси і схильності:  терплячість і витриманість; доброзичливість і привітність; відповідальність, акуратність, тактовність, оптимістичність, уважність, готовність у будь-який час надати потребуючим медичну допомогу, безкорисність, толерантність, комунікабельність.
Якості, що перешкоджають ефективності професійної діяльності
безвідповідальність; неуважність; егоїстичність; емоційна нестриманість; жорстокість; бридливість; нетерпимість; корисливий у своїх інтересах.
Області застосування професійних знань:
науково-дослідні інститути; медичні установи (лікарні, санаторії, оздоровчі табори, поліклініки, пологові будинки, диспансери, реабілітаційні центри, травматологічні пункти, жіночі консультації, медсанчастини, оздоровчі пункти, амбулаторії, фельдшерсько-акушерські пункти); освітні установи (школи, дитячі сади і дошкільні установи, інститути, коледжі, технікуми, училища);соціальні організації (дитячі будинки, притулки, будинки старих і інвалідів, будинки дитини, дитячі центри творчості і дозвілля); підприємства;правоохоронні органи (суди, дитячі приймачі-розподільники, колонії, прокуратура, районні управління внутрішніх справ);МЧС, служби порятунку;військові організації;приватна практика.

Деякі професії, що можуть підійти людині з даним типом особистості (дослідницький і соціальний): дієтолог; психотерапевт; логопед; стоматолог; медсестра; слідчий; фахівець страхової служби;  інспектор міліції;  соціальний працівник.




Вчитель


Домінуючі види діяльності:
 ·  навчання математики;
 ·  пояснення нового матеріалу, доступне для різного віку й індивідуальних особливостей;
 ·  контроль за засвоєнням матеріалу;
 ·  допомога в розкритті можливостей учнів;
 ·  виявлення інтересів і схильностей учнів для підбора програм і методів навчання;
 ·  надання ефективного психолого-педагогічного впливу на них;
·  надання допомоги у формуванні особистості учня;
 ·  розвиток в учнів прагнення до освоєння нових знань;
 ·  організація позакласних групових заходів, ведення дискусій;
·  складання тематичних і визначених планів;
 ·  оформлення  журналів та звітів.
Якості, що забезпечують успішність виконання професійної діяльності:
Здібності:
 ·  викладацькі здібності;
 ·  ораторські здібності;
 ·  організаторські здібності;
 ·  уміння говорити ясно, чітко, виразно;
 ·  навички спілкування і взаємодії з людьми;
 ·  гарний розвиток пам'яті;
 ·  здатність приділяти увагу декільком об'єктам одночасно;
 ·  психічна й емоційна врівноваженість;
 ·  здатність до співпереживання.
Особистісні якості, інтереси і схильності:
 ·  схильність до роботи з дітьми;
 ·  уміння зацікавити своїм задумом;
 ·  високий ступінь особистої відповідальності;
 ·  самоконтроль;
 ·  терпимість, безоцінне ставлення до людей;
 ·  інтерес і повага до іншої людини;
 ·  прагнення до саморозвитку;
 ·  оригінальність, різнобічність;
 ·  цілеспрямованість;
 ·  вимогливість до себе й інших;
 ·  спостережливість.
Якості, що перешкоджають ефективності професійної діяльності:
 ·  неорганізованість;
 ·  психічна й емоційна неврівноваженість;
 ·  агресивність;
 · нездатність змінювати способи рішення задач;
 ·  егоїстичність;
 ·  відсутність організаторських здібностей.
Області застосування професійних знань:
 ·  освітні установи (школи, дитячі сади,);
 ·  соціальні організації (інтернати, дитячі центри творчості);
    
Історія професії

 Педагогіка - ( у перекладі з грецького означає "дітоведення") -  виховання дітей, підготовка їх до життя в суспільстві. Як наука, педагогіка займається розкриттям цілей, задач і закономірностей виховання, визначає зміст освіти і методику навчання.
 Початок розвитку педагогіки відноситься до древніх століть. Зародилася педагогіка у виді правил і наставлянь для дорослих по догляду за дітьми і спостереженню за їхньою поведінкою. Педагогічні традиції з'явилися в Древній Греції, в V-IV століттях до нашої ери. Особливий інтерес викликають афінська і спартанська системи виховання.
 Афінська система виховання припускала початок навчання з 7 років, коли педагог  вів дитину в школу,  де спочатку він проходив читання і рахунок, а потім наставала черга літературного і естетичного виховання. Велика роль приділялася бігу, стрибкам, плаванню, метанню списа і диска.
 Спартанська школа основну увагу приділяла вихованню сили духу, фізичної витривалості, загартовуванню характера.
 Освіта епохи Середньовіччя носила в основному і релігійний характер.
 Великий внесок у розвиток вітчизняної педагогіки внесли: Л. Н. Толстой, К. Д. Ушинський, А. С. Макаренко і багато інших.



Юрист  2421.2   

 Найменування професії – юрист.
 Домінуючий спосіб мислення – адаптація – формалізація.
Область базових знань №1 і їхній рівень – суспільні науки, рівень 3, високий (теоретичний).
Область базових знань №2 і їхній рівень – право, юридичні науки, рівень 2, середній (практичне використання знань).
 Професійна область ­­­– право, юриспруденція.
 Міжособистісна взаємодія – часто по типу "поруч".
 Домінуючий інтерес –  підприємницький.
 Додатковий інтерес –  соціальний.
 Умови роботи ­–  у приміщенні сидячий та за межами приміщення.

  Домінуючі види діяльності:
 ·  консультування осіб, що потребують юридичної допомоги;
 ·  вивчення законів, підзаконних, нормативно-правових актів і застосування їх на практиці;
 ·  складання юридичних документів, контрактів, актів (договорів, ліцензій) майново-правового характеру;
 ·  тлумачення законів;
 ·  контроль за дотриманням законності;
 ·  здійснення методичного керівництва правової роботи на підприємстві;
 ·  створення архіву судових і арбітражних справ;
 ·  участь у процесі законотворчості (розробка законів і правових документів);
 ·  забезпечення правового захисту громадян, організацій, держави;
 ·  участь у судових процесах (захист справ у суді чи підтримка обвинувачення).
 Якості, що забезпечують успішність виконання професійної діяльності
 Здібності:
 ·  логічне мислення;
 · високий рівень розвитку понятійного мислення;
 · гарний розвиток концентрації і стійкості уваги;
 ·  високий рівень розвитку короткочасної і довгострокової пам'яті;
 ·  уміння правильно і зрозуміло виражати думку;
 ·  здатність переконання;
 ·  комунікативні навички;
 ·  схильність до дослідницької діяльності;
 ·  гарні пізнання в різних областях наук;
 ·  високий рівень розвитку дедуктивного мислення;
 ·  здатність до всебічного, адекватного сприйняття ситуації;
 ·  уміння вести переговори.
 Особистісні якості, інтереси і схильності:
 ·  організованість;
 ·  впевненість у собі;
 ·  чесність і порядність;
 ·  відповідальність;
 ·  акуратність;
 ·  ерудованість;
 ·  ділова хватка;
 ·  об'єктивність;
 ·  комунікабельність;
 ·  гарна інтуїція;
 ·  емоційно-психічна стійкість;
 ·  енергійність;
 ·  наполегливість, принциповість;
 ·  прагнення до самовдосконалення;
   Якості, що перешкоджають ефективності професійної діяльності:
 ·  відсутність інтересу до виконуваної роботи;
 ·  нерішучість;
 ·  невміння швидко приймати рішення;
 ·  невміння протистояти зовнішнім факторам (особам, ситуаціям);
 ·  нечесність;
 ·  непринциповість;
 ·  нездатність глибоко осмислювати що відбувається;
 ·  безтурботність;
 ·  непогашена судимість;
 ·  погана дикція.
 Області застосування професійних знань:
 · державні і недержавні організації, підприємства, організації різних форм власності, що є юридичними особами;
 ·  адвокатура, прокуратура;
 ·  суди;
 ·  приватне чи індивідуальне підприємництво;
 ·  органи попереднього слідства і дізнання;
 ·  нотаріальні контори;
 ·  юридичні консультації;
 · державні органи забезпечення охорони порядку і безпеки (ОВД, органи податкової служби і податкової міліції, митні органи, органи юстиції);
 ·  освітні установи;
 ·  приватні детективні служби.

Історія професії
Першими основоположниками права як галузі стали древні філософи: Сократ, Аристотель, Платон. Великий внесок у розвиток законотворчості внесла релігія. Саме 12 біблійних заповідей лягли в основу створення законів.
Першими юристами були жреці, що тлумачили закон. Протягом багатьох століть людство удосконалювало свої міжособистісні і міжнародні відносини, і тому право повинне було прогресувати разом згодом і охоплювати всі сфери людської діяльності.
Деякі професії, що можуть підійти людині з даним типом особистості (підприємницький і соціальний):
 ·  рекламний агент;
 ·  брокер;
 ·  перекладач;
 ·  соціальний працівник;
 ·  продавець;
 ·  торговий агент;
 ·  офіціант;
 ·  менеджер;
 ·  коментатор;

 ·  страховий агент;




Професіограма "Перукар"
 (код 5141)

Соціально – економічна характеристика професій
Галузь народного господарства: сфера обслуговування
Потреба в кадрах: по необхідності
Географія професій: поширена у  кожному населеному пункті
Тип підприємства чи організації: будинки побуту, салони-перукарні
Виробнича характеристика професії
Місце робити: мікроклімат побутового типу
Знаряддя праці: ножиці, гребінці, бігуді, фен, електрощипці, хімічні розчинники, пульверизатор, електробритва, машинка для стрижки волосся, бороди, вусів, шампуні, лаки, барвники і т.д.
Мета праці: за допомогою зачіски створити певний художній образ людини, виходячи з її зовнішніх даних, вплинути на позитивні емоції клієнта
Основні виробничі операції: різні види стрижок (чоловічі, жіночі, дитячі), гоління, фарбування волосся, миття голови, завивання, укладка волосся і т.д.
Професію перукаря можна одержати: в професійно-технічних училищах, учбово-виробничих комбінатах чи на комерційних курсах.
Професіональне знання, уміння, навички
Повинен знати: будову, властивості шкіри та волосся; правила, способи та прийоми виконання робіт; рецептуру фарб та хімічних сумішей; особливості впливу їх на шкіру та волосся; правила санітарії та гігієни; направлення вітчизняної та зарубіжної моди та враховувати всі новинки по догляду за волоссям
Повинен вміти: виконувати стрижки та зачісувати волосся у відповідності до направлення моди та враховуючи особливості обличчя дорослих та дітей, робити укладку та завивати волосся, робити перманент (завивка хімічним або електричним способом), виконувати масаж обличчя та миття голови, виконувати гоління з урахуванням властивостей шкіри клієнта, готувати фарби та хімічні розчини, фарбувати волосся в різні кольори та відтінки, накладати на обличчя компреси, виконувати роботи з перуками, шиньйонами та ін.; застосовувати індивідуальний підхід до конкретної людини
Санітарно-гігієнічна характеристика професій
Обмеження по статі і віку: немає
Режим праці: може бути 8-годинний робочий день, ненормований робочий день (щодо приватних перукарів)
Завантаженість аналізаторів: руховий, зоровий і тактильний аналізатори
Несприятливі фактори: стояча робота, примушений швидкий темп; робота з хімікатами, неврівноважені клієнти
Медичні протипоказання: захворювання опорно-рухового апарату, епілепсія, різко виражені неврози, захворювання шкіри, хронічні інфекційні захворювання
Вимоги професії до індивідуально психологічних особливостей фахівця
Нейродинаміка: підвищенні вимоги до рухливості і стабільності нервової системи
Психомоторика: розвита моторика рук (особливо кисті), пальці рук
Сенсорно-перцептивна сфера: розвинене зорове сприйняття та окомір
Пам'ять: образна, оперативна, рухова пам'ять
Увага: концентрація уваги, переключення і розподіл уваги
Мислення: словесно-логічне мислення
Інтелект: словесний та загальний інтелект
Риси характеру: доброзичливість, коректність, уважність, витримка, добросовісність, терплячість, охайність, винахідливість, естетичний смак, акуратність, обґрунтованість (уміння ретельно виконувати роботу), енергійність, легкість у спілкуванні з людьми, спостережливість.
Якості, що перешкоджають ефективності професійної діяльності: погана координація рухів, ослаблені увага і пам'ять, нерозвинена уява, нерозвинена ручна моторика, відсутність естетичного смаку, неохайність, невміння дотримуватися санітарно-гігієнічних вимог, дратівливість і швидка стомлюваність, нетерпиме ставлення до манер, смаку, особливостей зовнішності інших людей, почуття бридливості до інших людей.
Історія професії
Про професію перукаря знали ще наші древні предки. У багатьох літературних творах можна прочитати про послуги цирульників (так раніше називали перукарів), сотні людей приходили до них, щоб поголитися, постригтися чи зробити зачіску. Слово "перукар" має французьке походження (perruque) - накладка з волосся, а в театрі - один з виразних засобів гриму. Професія перукаря завжди була і буде життєво необхідною, тому що в людині закладене прагнення до краси і догляду за собою.





Кухар






1. Соціально – економічна характеристика професій
Галузь народного господарства                                   Громадське харчування
Потреба в кадрах                                                              Постійна, сезонна
Географія професій                                               У кожному населеному пункті
Тип підприємства чи організації   
Підприємства громадського харчування: підприємства швидкого харчування, комбінати по виготовленню напівфабрикатів, будинкові кухні, ресторани, їдальні, буфети, кулінарії, кафе, бістро, санаторії, нічні клуби тощо.
Тип первинного колективу                                    Індивідуальна і бригадна праця

2. Виробнича характеристика професії

Місце робити                                              Кухня
Знаряддя праці                                       Механізовані, ручні: електропечі, машини для обробки продуктів, холодильні камери, напівавтомати для готування борошна і тіста, для чищення, нарізки овочів, змішувачі, міксери, дозіровщики, кухарська голка, черпак, ніж тощо
Предмет праці                                    Обробка продуктів, заготовка продуктів
Мета праці                                            Перетворююча (готування та видача страв)
Основні виробничі операції           Кулінарна обробка продуктів, різання овочів, фруктів, оформлення кулінарних виробів, експерименти з інгредієнтами, вигадування нових рецептів тощо.
Професіональне знання, уміння, навички        
Повинен знати: правила збереження продуктів, режим і подовженість їх первинної і теплової обробки; норми, співвідношення і послідовність закладки сировини; правила складання меню, санітарно-гігієнічні вимоги до готування їжі

3. Санітарно-гігієнічна характеристика професій
Ступінь ваги і напруженості праці         Фізична праця середньої ваги
Обмеження по статі і віку                         Відсутні
Змінність                                                       Двозмінна
Режим праці і відпочинку                          Ненормований робочий день
Завантаженість аналізаторів      Нюховий, дотикальний, руховий і зоровий,         смаковий
Несприятливі фактори                      Шум, висока температура повітря в цеху, одночасний великий об’єм роботи.
Медичні протипоказання              Захворювання нервової системи, туберкульоз, дальтонізм, порушення психіки, простудні захворювання, хронічні інфекції, захворювання опорно-рухового апарату.
   
4. Вимоги професії до індивідуально психологічних особливостей фахівця
Нейродинаміка                                   Пристосування за рахунок індивідуального стилю діяльності, психічно урівноваженим особам.
Психомоторика                               
 Гарна зорова і моторна координація, високий ступінь координації руху рук, швидкість реакції.
Сенсорно-перцептивна сфера
Розвита тактильна, м'язова і температурна чутливість, гарний нюх, дотик, смак.
Пам'ять                                           
Оперативна пам'ять, довільне запам'ятовування
Увага                                                              Велика стійкість, концентрація уваги, переключення, розподіл уваги
Мислення                                          Наочно діюче мислення, просторове представлення, добре розвинена фантазія
Інтелект                                             Особливих вимог немає, кухар має бути винахідливим, комунікабельним, психічно урівноваженим.
Емоційно-вольова сфера          Має бути врівноваженим, емоційно стабільним, готовим до будь-яких непередбачуваних ситуацій.
Риси характеру                               Акуратність, витривалість, відповідальність, вміння спілкуватись з колегами та клієнтами, бути майстром своєї справи.


Немає коментарів:

Дописати коментар